Quan per parlar en català s’aplica una sanció administrativa

No Comments ARTICLES

(Aquesta proposició no de llei serà debatuda dimecres dia 12 de març a la Comissió Permanent d’Assumptes Institucionals del Parlament de les Illes Balears, a proposta del PSM Més per Menorca)

Lamentablement, el català continua sent una assignatura pendent per als organismes instal·lats a les Illes Balears que depenen de l’administració de l’Estat central. La manca de coneixement de la llengua pròpia de les Illes Balears per part de la majoria de treballadors públics de l’administració perifèrica de l’Estat, i especialment la falta d’una actitud coherent amb la voluntat de respectar els drets lingüístics dels catalanoparlants; tot açò, ha fet que cada any milers de ciutadans vegin conculcats els seus drets en àmbits com el de la justícia o el de l’ordre públic, i en el pitjors dels casos es vegin immersos en conflictes que sobrepassen la dimensió lingüística i esdevenen sancions “por desobedecer al mandato del agente de la autoridad y faltar el respeto al mismo”.

Davant aquesta situació intolerable vàries entitats cíviques dels territoris de parla catalana han elaborat un informe (publicat el mes de juny del 2013) en el qual  s recullen una part significativa de casos de vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants ocorreguts durant el període comprès entre 2007 i els quatre primers mesos de 2013, per tal de conscienciar l’opinió pública sobre aquesta qüestió, i promoure la intervenció pública per tal que aquests conflictes no es donin o es puguin resoldre d’acord amb la normativa vigent.

Aquesta situació de conflicte lingüístic, totalment evitable i rebutjable, es produeix en un marc normatiu on els ciutadans tenen el dret a emprar la llengua pròpia de les
Illes Balears en les relacions orals i escrites amb les administracions públiques radicades a les Illes Balears i en cap cas poden ser discriminats per motius d’utilització de la llengua oficial que elegeixin. Així ho estableix l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears en l’article 4 que afirma ningú podrà ser discriminat per motius d’ús d’una llengua oficial. Per la seva banda, la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística de les Illes Balears, en l’article 8, punt 1, afirma que: “Els ciutadans tenen dret d’usar la llengua catalana, oralment i per escrit, en les seves relacions amb l’administració pública a l’àmbit territorial de la Comunitat Autònoma.”

I en aquest sentit, la Disposició addicional 1a, estableix que “El govern balear ha de promoure, d’acord amb els òrgans competents, la normalització de l’ús de la llengua catalana a l’Administració perifèrica de l’Estat, a l’administració de justícia, en els registres, a les empreses públiques i semi-públiques i a qualsevol àmbit administratiu no dependent del Govern de la Comunitat Autònoma.”

Per altra banda, el Consell de Ministres del Consell d’Europa va emetre dia 24 d’octubre del 2012 la Recomanació CM/RecChL(2012)6 sobre l’aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries a Espanya, en què es detallen un conjunt de recomanacions a l’Estat espanyol de cara al compliment de la Carta. Algunes  ‘aquestes recomanacions són:

1. Que es modifiqui el marc normatiu per garantir que en els processos judicials, penals, civils i administratius es pugui atendre en les llengües cooficials a demanda
d’una de les parts.

2. Que es prenguin les mesures jurídiques i pràctiques necessàries per garantir que una proporció adequada del personal judicial de les comunitats autònomes tingui
un domini suficient de les llengües d’aquella comunitat.

3. Que es revisi l’organització de la selecció i de la formació del personal dels serveis de l’administració de l’Estat per tal de vetllar que una proporció adequada del personal de les comunitats autònomes tingui un domini suficient de les llengües d’aquella comunitat.

4. Que s’asseguri la presència de totes les llengües regionals o minoritàries en els serveis públics de l’Estat.

Per tot això, el PSM Més per Menorca i Grup parlamentari MÉS han presentat aquesta PROPOSICIÓ NO DE LLEI, amb els següents punts de resolució:

1. El Parlament de les Illes Balears insta la Delegació de Govern de l’Estat a les Illes Balears, com a responsable de dirigir l’Administració de l’Estat en l’àmbit territorial
de la Comunitat Autònoma, a prendre les mesures necessàries per tal que siguin respectats els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants de les Illes Balears.

2. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a presentar en el termini màxim de mig any un pla d’accions per a promoure la normalització de
la llengua catalana a l’Administració Perifèrica de l’Estat, d’acord amb que preveu la disposició addicional primera de la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística de les Illes Balear.

 

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories