A les converses serioses d’infants -dels infants d’abans, al manco- és freqüent escoltar aquesta expressió superlativa per a fer valer allò que s’ha dit. Invocar el nom d’una entitat moral superior -Déu- és una forma molt eloqüent de mostrar un compromís total amb allò que s’ha defensat. Amb un “t’ho jur davant Déu” sembla que la certesa està assegurada.
Evidentment Nel t’he de donar la raó en part, sobretot en que es una situació anacrònica aquesta forma d’entendre el compromís amb el poble, el d’encomenar-se a un ser pressumptament superior. Arà bé, malament si, dins d’un estat suposadament democràtic, no deixam que cadascu no pugui manifestar-se lliurement, que s’hagi d’amagar o avergonyir del que es o pensa.
Per sort, pels membres del govern balear, no tots som com ells, no tots som uns “talibans” de la moral pública.
I tant que sí. Cada un pot i ha de viure segons els seus ideals i conviccions. I ho ha de fer en l’espai públic i en l’espai privat. Un es pot dedicar a la política perquè creu que és la millor forma de servir a Déu, i tant que sí. Ho pot fer i ho ha de dir. Però el que no té sentit és que en una institució que deu el seu compromís al poble l’acte de presa de possessió es faci “davant el Déu” de només una part del poble. La lògica democràtica, crec jo, diu que s’ha de prometre davant a qui s’haurà de retre comptes i aquest no és altre que el poble.
No ens hem de deixar endur pel populisme pròpi de les repúbliques “bananeres” a l’estil de Cuba i Venesuela!!!
Es cert que que governa té un compromís amb el poble, es a qui representa, però, ja juri davant/o per la constitució Espanyola, l’estatut d’autonomia, davant deu, per les lleis de la naturalesa o per la república independent de Menorca, no deixa de ser una part simbòlica d’aquest teatre que es la política, o la majoria de les vegades … no tot es fa bé a gust de tots,.