Jur davant Déu

3 Comment ACTIVITAT POLÍTICA,Crònica,POST-IT (nota adhesiva)

 

  

A les converses serioses d’infants -dels infants d’abans, al manco- és freqüent escoltar aquesta expressió superlativa per a fer valer allò que s’ha dit. Invocar el nom d’una entitat moral superior -Déu- és una forma molt eloqüent de mostrar un compromís total amb allò que s’ha defensat. Amb un “t’ho jur davant Déu” sembla que la certesa està assegurada.

.

Però aquesta forma de comprometre’s no és massa raonable quan parlam d’institucions democràtiques. En l’exercici de responsabilitats públiques l’entitat moral superior no és ni pot ser Déu, ni l’interès privat, ni les conviccions personals, sinó el poble. Perquè els càrrecs només són encàrrecs que fan els ciutadans d’un poble als seus representants elegits.

.

Si açò és així caldria pensar que el compromís que manifesta una persona quan assumeix un nou càrrec públic -com ara el de diputat del Parlament de les Illes Balears- s’ha de fer “davant el poble”, “davant el propi poble”, i davant allò que el simbolitza, com ara la seva senyera, el seu escut, o aquell document -constitució i/o estatut- que dóna forma a la voluntat de viure en democràcia. I açò darrer, tant si s’està d’acord com no amb aquesta constitució i aquest estatut. El poble tindrà la darrera paraula, tan si els decideix mantenir com canviar.

.

Sí senyor. La lògica democràtica -del demos- diu que el compromís públic a una institució pública s’ha de fer “davant el poble”. Ni davant un déu, ni davant una bíblia, ni davant cap santcrist. Tot i que els deus, i les bíblies, i els santcrists, deuen guiar la vida personal i fins i tot de compromís públic d’alguns d’aquells diputats. Bé idò, la lògica poc democràtica, poc laica, poc estatutària i poc constitucional, (i no dic gens perquè aleshores diria que és una il·legalitat) del Parlament de les Illes va ser la de disposar en l’acte de jurament o promesa del passat mes de juny, d’una constitució (no és la meva però d’acord), d’un estatut de les illes (que no és el que jo voldria, però està bé) i una Bíblia i un Santcrist. Sí, Bíblia i Santcrist. Amen jesús. I l’actual president del Govern, i la totalitat de diputats del PP, van jurar davant Déu, amb la mà damunt la Bíblia i amb la creu del Jesús crucificat present.

.

Deixa-me que sigui franc. Semblava una recreació almodovariana del anys del General. Però no és així. Són les formes, noves i velles, de l’antiliberalisme i del nou clericalisme del PP. Em preocupa que el president de la nostra comunitat utilitzi les formes d’algú que ha de retre comptes a Déu. Però em preocupa més encara que aquestes formes no siguin els bous d’un viatge fosc sense l’encàrrec del poble, i dels pobles que conformam aquesta unitat d’arxipèlg.

.

3 thoughts on “Jur davant Déu”

  1. jonarz ha dit:

    Evidentment Nel t’he de donar la raó en part, sobretot en que es una situació anacrònica aquesta forma d’entendre el compromís amb el poble, el d’encomenar-se a un ser pressumptament superior. Arà bé, malament si, dins d’un estat suposadament democràtic, no deixam que cadascu no pugui manifestar-se lliurement, que s’hagi d’amagar o avergonyir del que es o pensa.
    Per sort, pels membres del govern balear, no tots som com ells, no tots som uns “talibans” de la moral pública.

  2. Nel Martí ha dit:

    I tant que sí. Cada un pot i ha de viure segons els seus ideals i conviccions. I ho ha de fer en l’espai públic i en l’espai privat. Un es pot dedicar a la política perquè creu que és la millor forma de servir a Déu, i tant que sí. Ho pot fer i ho ha de dir. Però el que no té sentit és que en una institució que deu el seu compromís al poble l’acte de presa de possessió es faci “davant el Déu” de només una part del poble. La lògica democràtica, crec jo, diu que s’ha de prometre davant a qui s’haurà de retre comptes i aquest no és altre que el poble.

  3. jonarz ha dit:

    No ens hem de deixar endur pel populisme pròpi de les repúbliques “bananeres” a l’estil de Cuba i Venesuela!!!
    Es cert que que governa té un compromís amb el poble, es a qui representa, però, ja juri davant/o per la constitució Espanyola, l’estatut d’autonomia, davant deu, per les lleis de la naturalesa o per la república independent de Menorca, no deixa de ser una part simbòlica d’aquest teatre que es la política, o la majoria de les vegades … no tot es fa bé a gust de tots,.

Comments are closed.

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories